2 Temmuz 2012 Pazartesi

Evde Domates Salçası Hazırlamak

Geçen cuma eşimle semt pazarında alışveriş yapıyorduk. Sıra domates almaya gelmişti ki tezgahın en arkasında 4-5 kasa ezik domates gördüm. Ne zamandır salça yapsak diye düşünüyordum. Hem domates de ucuzlamıştı. Sağlamını kilosu 50 kuruştan satan pazarcı, 5 kasa domatesi 10 liraya verdi. 20-30 kg'dır diye düşündüğüm ezik domatesler 75-80 kg geldi :). Eve taşırken bakkalın yük arabasını ödünç aldım. Biraz yorucu da olsa taşıdım hepsini :). E hadi başlayalım salça yapmaya ;).


1. ADIM
Önce domatesleri büyükçe bir kaba alın. Ezik de olsalar yıkayın ve saplarını ayıklayın. Kabuklarını soyup bir kaba, kalan içi de başka bir kaba alın. Kabukları dikkat ettiyseniz direkt olarak çöpe atmıyoruz. Çünkü biriken kabukları elimizle sıkıp salçaya ekleyebiliriz. Böylece daha çok verim sağlanır.

2. ADIM
Bir blender yardımıyla soyulmuş domatesler püre haline getirin.

3. ADIM
Büyük bir tencereye püre haline gelmiş domatesler dökün. Tencere yeterince doluncaya kadar domates püresi ekleyin. Bu arada elinizle sıktığınız domates kabuklarının suyunu da tencereye dökün.

4. ADIM
Ocağın altını yakın ve salçayı kaynatın. Salçanın suyu daha iyi buharlaşsın diye fotoğraftaki gibi bir cezveyle savurun. Yeterince su buharlaşınca tadını kontrol ederek tuz katın. Ocaktan almadan önce yine kontrollü olarak limon tuzu ekleyin. Tuz ve limon tuzu salçanızın uzun süre bozulmadan saklanmasını sağlar.

5.  ADIM
İyice dezenfekte ettiğiniz kavanozlara salçayı sıcakken dökün ve kapağını sıkıca kapayın. 24 saat yerinden oynatmayın ki iyice vakumlansın. Artık kışın bile tüketebileceğiniz domates salçanız hazır. Afiyet olsun :).

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder